Pyszna kaczka w sosie borowikowym

Jesień to sezon na grzyby. Jeśli jeszcze nie wybrałeś się do lasu jesienią to polecamy! Bliskość z naturą, świeże powietrze, zdrowa aktywność i miło spędzony czas na zbieraniu grzybów. Oczywiście jeśli nie znasz się na grzybach, wybierz się z kimś kto ma dużo większe pojęcie o grzybach niż ty. Spożywanie grzybów trujących jest bardzo niebezpieczne!

Borowiki popularniej nazywane prawdziwkami to jedne z lepszych grzybów jakie można spotkać w lesie. Chcielibyśmy wam przedstawić przepis na pyszną kaczkę w sosie z borowików. Prosty i szybki w przyrządzeniu.

Piersi z kaczki przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy z obu storn na patelni. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozmaryn i wstawiamy http://www.denarte.pl/uslugi/implantologia/do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 40 minut.

Grzyby świeże lub wcześniej namoczone suszone kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy jedną cebulę drobno pokrojoną, kiedy cebula lekko się podsmaży dodajemy grzyby i smażymy. Po 10 minutach dodajemy pół szklanki bulionu i dusimy około jak zwiększyć sprzedaż w sklepie20 minut. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany i wszystko blendujemy. Piersi polewamy sosem, podajemy z ziemniakami i surówką z marchewki.