Mus z kasztanów czyli inaczej nazywane puree z kasztanów jadalnych idealnie sprawdzi się jako dodatek do wypieków bądź deserów. Można posmarować nim naleśniki lub zjeść jako samodzielny deser. W sklepach znajdziemy gotowe musy mrożone, ale jeśli chcesz samemu przygotować własne puree poniżej przedstawiamy instrukcję.
Kasztany należy naciąć, następnie przykładamy do głębokiej blaszki i zalewamy wodą. Tak przygotowane kasztany wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w niskiej temperaturze, około 150 stopni. Po upieczeniu, jeszcze gorące kasztany obieramy ze skórki. Obrane kasztany przekładamy do garnka. Dodajemy mleko, wodę - po około 250 ml na 300 gramów kasztanów i laskę wanilii - ewentualnie łyżeczkę cukru wanilinowego. Gotujemy około godzinki. Kiedy kasztany jeszcze się gotują, w drugim małym garnuszku topimy cukier i robimy karmel. Kiedy kasztany są już gotowe, odcedzamy je, dodajemy 100 g serka mascarpone i około 50 gram masła. Blendujemy całość. Gotową masę przykładamy do pojemnika i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.