Jak przyrządzić kasztany jadalne

Kasztany jadalne na półkach sklepowych pojawiają się w Polsce w okresie jesiennym, ponieważ wtedy są ich zbiory. W Polsce kasztany uprawia się głównie na pomorzu i śląsku. Kasztany świeże można spożywać na surowo, natomiast wyschnięte należy upiec.

Kupując kasztany jadalne zwróć uwagę na ich powierzchnie, czy jest błyszcząca, bez dziurek, nieuszkodzona i bez przebarwień. Takie kasztany jadalne będą najlepsze. Kasztan powinien być ciężki, lekki może oznaczać, że jest wyschnięty. Jeśli wyczuwasz zapach pleśni, nie kupuj ich!

Kasztany możesz przygotować jako przekąskę lub puree. Jeśli wybierasz pierwszy sposób kasztany najpierw należy usługi pogrzebowe warszawa praga południe namoczyć 30 minut w wodzie, po czym wyjąc, osuszyć i lekko naciąć skorupkę, wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Po upieczeniu, wyciągamy i jeszcze ciepłe obieramy. Obieranie kasztanów jest dość ciężkie, po ostygnięciu dom pogrzebowy warszawa jest jeszcze trudniejsze.  Po obraniu kasztanów możemy je od razu spożyć, możemy posypać solą lub zjeść na słodko z miodem. Smak kasztanów jest słodki i  przypomina migdały.

torby foliowe