Jadalne kasztany w Polsce

Sezon jesienny to czas na kasztany, drzewa uginają się od kasztanów, są największą frajdą dla dzieci. Dzieci wykonują z nich różne figurki. Niektórzy twierdzą, że kasztany mają właściwości lecznicze i trzymanie ich w domu odgoni różne choroby. Ale my nie o takich zwykłych kasztanach chcemy napisać, a o kasztanach jadalnych. Otóż tak! Są kasztany jadalne, chodź w Polsce są mało popularne. Nie łatwo znaleźć je na półkach sklepowych, natomiast biorąc pod uwagę wcześniejsze lata, są teraz łatwiej dostępne.

Czy wiedzieliście, że kasztany jadalne http://elektrotechmed.com/wypozyczalnia-koncentratorow-tlenu/uprawiane są także w Polsce? Rosną głównie na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku. Kasztany jadalne można spożywać na surowo, ale tylko gdy są świeże. Wyschnięte kasztany należy uprzednio przed spożyciem upiec, są także konserwowane na kompoty. Poza granicami Polski, na przykład w Niemczech z kasztanów jest przyrządzana zupa. U naszych południowych sąsiadów kasztany są przecierane na masę, która następnie jest wykorzystywana do wypieków czy deserów.

Smak kasztanów jadalnych porównywany jest do migdałów - lekko słodkawy i soczysty. Można je podawać same lub z odrobiną soli, a także na słodko, np z miodem. Jest to świetna przekąska przed telewizorem w chłodne jesienne popołudnia.