Blog

Pyszna kaczka w sosie borowikowym

Jesień to sezon na grzyby. Jeśli jeszcze nie wybrałeś się do lasu jesienią to polecamy! Bliskość z naturą, świeże powietrze, zdrowa aktywność i miło spędzony czas na zbieraniu grzybów. Oczywiście jeśli nie znasz się na grzybach, wybierz się z kimś kto ma dużo większe pojęcie o grzybach niż ty. Spożywanie grzybów trujących jest bardzo niebezpieczne!

Borowiki popularniej nazywane prawdziwkami to jedne z lepszych grzybów jakie można spotkać w lesie. Chcielibyśmy wam przedstawić przepis na pyszną kaczkę w sosie z borowików. Prosty i szybki w przyrządzeniu.

Piersi z kaczki przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy z obu storn na patelni. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozmaryn i wstawiamy  do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 40 minut.

Grzyby świeże lub wcześniej namoczone suszone kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy jedną cebulę drobno pokrojoną, kiedy cebula lekko się podsmaży dodajemy grzyby i smażymy. Po 10 minutach dodajemy pół szklanki bulionu i dusimy około  20 minut. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany i wszystko blendujemy. Piersi polewamy sosem, podajemy z ziemniakami i surówką z marchewki.

Słoiki próżniowe – niezbędnik w kuchni

Jeśli chcemy, aby nasze produkty zachowały jak najdłużej świeżość umieśćmy je w pojemnikach próżniowych! Słoiki próżniowe to świetny sposób na zachowanie świeżości jedzenia, które na przykład pozostało z obiadu. Pojemniki zachowują długą świeżość żywności, nie pozwalają na przedostanie się powietrza i bakterii. Dzięki pojemnikom jedzenie zachowuje swój smak na dłużej, a po opróżnieniu takiego słoika i jego umyciu, pojemnik jest gotowy do ponownego użycia. Pojemnik nie chłonie zapachów, więc można go używać do przechowywania każdej żywności. Czy wcześniej w słoiku była ryba, a teraz będą truskawki, nie ma znaczenia! Jedzenie nie traci swoich walorów smakowych. W sklepach znajdziemy różne rozmiary pojemników. Są słoiki szklane oraz plastikowe. My polecamy szczególnie szklane, są ekologiczne, trwalsze i po prostu lepsze.  W słoikach możesz przechowywać produkty sypkie, kawę, przyprawy. Masz pewność, że kawa czy inne produkty nie zwietrzeją bądź wyschną. Cena pojemników  próżniowych może być dość wysoka jednak jakość ich jest jak najbardziej proporcjonalna do ceny. Polecamy szczególnie osobom, które codziennie biorą do pracy przygotowany wcześniej obiad. Odczujesz różnicę!

Jak przyrządzić puree z kasztanów

Mus z kasztanów czyli inaczej nazywane puree z kasztanów jadalnych idealnie sprawdzi się jako dodatek do wypieków bądź deserów. Można posmarować nim naleśniki lub zjeść jako samodzielny deser. W sklepach znajdziemy gotowe musy mrożone, ale jeśli chcesz samemu przygotować własne puree poniżej przedstawiamy instrukcję.

Kasztany należy naciąć, następnie przykładamy do głębokiej blaszki i zalewamy wodą. Tak przygotowane kasztany wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w  niskiej temperaturze, około 150 stopni. Po upieczeniu, jeszcze gorące kasztany obieramy ze skórki. Obrane kasztany przekładamy do garnka.  Dodajemy mleko, wodę – po około 250 ml na 300 gramów kasztanów i laskę wanilii – ewentualnie łyżeczkę cukru wanilinowego. Gotujemy około godzinki. Kiedy kasztany jeszcze się gotują, w drugim małym garnuszku topimy cukier i  robimy karmel. Kiedy kasztany są już gotowe, odcedzamy je, dodajemy 100 g serka mascarpone i około 50 gram masła. Blendujemy całość. Gotową masę przykładamy do pojemnika i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Jak przyrządzić kasztany jadalne

Kasztany jadalne na półkach sklepowych pojawiają się w Polsce w okresie jesiennym, ponieważ wtedy są ich zbiory. W Polsce kasztany uprawia się głównie na pomorzu i śląsku. Kasztany świeże można spożywać na surowo, natomiast wyschnięte należy upiec.

Kupując kasztany jadalne zwróć uwagę na ich powierzchnie, czy jest błyszcząca, bez dziurek, nieuszkodzona i bez przebarwień. Takie kasztany jadalne będą najlepsze. Kasztan powinien być ciężki, lekki może oznaczać, że jest wyschnięty. Jeśli wyczuwasz zapach pleśni, nie kupuj ich!

Kasztany możesz przygotować jako przekąskę lub puree. Jeśli wybierasz pierwszy sposób kasztany najpierw należy  namoczyć 30 minut w wodzie, po czym wyjąc, osuszyć i lekko naciąć skorupkę, wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Po upieczeniu, wyciągamy i jeszcze ciepłe obieramy. Obieranie kasztanów jest dość ciężkie, po ostygnięciu  jest jeszcze trudniejsze.  Po obraniu kasztanów możemy je od razu spożyć, możemy posypać solą lub zjeść na słodko z miodem. Smak kasztanów jest słodki i  przypomina migdały.

Jadalne kasztany w Polsce

Sezon jesienny to czas na kasztany, drzewa uginają się od kasztanów, są największą frajdą dla dzieci. Dzieci wykonują z nich różne figurki. Niektórzy twierdzą, że kasztany mają właściwości lecznicze i trzymanie ich w domu odgoni różne choroby. Ale my nie o takich zwykłych kasztanach chcemy napisać, a o kasztanach jadalnych. Otóż tak! Są kasztany jadalne, chodź w Polsce są mało popularne. Nie łatwo znaleźć je na półkach sklepowych, natomiast biorąc pod uwagę wcześniejsze lata, są teraz łatwiej dostępne.

Czy wiedzieliście, że kasztany jadalne  uprawiane są także w Polsce? Rosną głównie na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku. Kasztany jadalne można spożywać na surowo, ale tylko gdy są świeże. Wyschnięte kasztany należy uprzednio przed spożyciem upiec, są także konserwowane na kompoty. Poza granicami Polski, na przykład w Niemczech z kasztanów jest przyrządzana zupa. U naszych południowych sąsiadów kasztany są przecierane na masę, która następnie jest wykorzystywana do wypieków czy deserów.

Smak kasztanów jadalnych porównywany jest  do migdałów – lekko słodkawy i soczysty. Można je podawać same lub z odrobiną soli, a także na słodko, np z miodem. Jest to świetna przekąska przed telewizorem w chłodne jesienne popołudnia.